Beplanting

Beplanting

Eén van de belangrijkste onderdelen van een tuin is de beplanting. Met het juiste beplantingsplan kunnen wij ervoor zorgen dat er elk seizoen groen te zien is in de tuin. De keuze van de planten hangt samen met uw voorkeur, de gewenste sfeer, de ligging en grondsoort. Niet alleen de bloeivorm en kleur zijn van belang, maar ook de sierwaarde van het blad. Heeft u voorkeur voor een bepaalde soort bloemen? Houdt u van veel kleur? Of wilt u een onderhoudsvriendelijke tuin? Graag bespreken we de mogelijkheden aan de hand van uw wensen.

Beplantingsplan

Beplanting zorgt voor de gewenste sfeer in uw tuin. Vooraf maken we een goed doordacht beplantingsplan. Het beplantingsplan is een tekening waarin alle planten en de aantallen zijn aangegeven. Hierdoor krijgt de beplanting sfeer en is het optimaal afgestemd op de plek in uw tuin. U kunt dit plan voor een hele tuin of voor een bepaald gedeelte laten maken.

Soorten

Iedere plant heeft zijn eigen eigenschappen en kenmerken. De één blijft prachtig groen in de winter, de ander heeft veel onderhoud nodig. Ook zijn er planten die zeer vroeg in het jaar beginnen met groeien. Met het kiezen van planten houden we rekening met uw wensen en met de mogelijkheden van de planten. Alle planten die wij leveren zijn van top kwaliteit en komen van gerenommeerde kwekers.

Wat kunnen we voor u doen?

 • Geheel verzorgd beplantingsplan;
 • Renovatieplan voor een bestaande beplanting;
 • Aanpassing van een deel van de beplanting;
 • Levering van de planten en plantlijsten;
 • Aanleg van de beplanting;
 • Advies en hulp bij zelfwerkzaamheden;
 • Onderhouden van de beplanting.

Leibomen

Wilt u meer privacy in uw tuin? Leibomen zijn mooi en ook zeer geschikt om op een kleine ruimte te planten, om inkijk uit de hoogte (bijv. vanuit een nabijgelegen appartementengebouw) te voorkomen of om een lelijk uitzicht te verbergen. Dicht bij het huis geplant zorgen ze voor schaduw tijdens de zomer terwijl u toch onder de laagste horizontale takken door naar buiten kan kijken. Fruitbomen worden traditioneel geleid om op een kleine oppervlakte een zo groot mogelijk aantal verschillende soorten te kunnen planten en een zo groot mogelijke opbrengst te realiseren.

Vormen

Er zijn twee grote vormen van leiden . Meestal worden enkele takken op gelijke afstand van elkaar horizontaal geleid in één lijn met de stam waardoor op termijn een smalle kroon in de vorm van een haag ontstaat. Deze leivorm vergt veel geduld, werk en vakmanschap om een goed resultaat te bereiken. Een gemakkelijke variant hierop is de haagvorm waarbij niet alleen de individuele takken worden gesnoeid en geleid, maar de kruin elk jaar wordt gesnoeid zoals een haag. Deze snoeivorm wordt vooral bij haagbeuk toegepast.

Een tweede vorm die de laatste jaren aan populariteit wint, is de ‘dakvorm’, waarbij de takken bovenaan de stam als een paraplu worden geleid. Omdat als het ware een dak ontstaat waaronder u kunt lopen en zitten is deze snoeivorm ideaal om op een terras te planten waar een normale boom misschien te groot zou worden.

Bekende bomen die geschikt zijn om te leiden:

 • Linde (zoals de kleinbladige linde, de Zilverlinde en de Koningslinde)
 • Veldesdoorn of Acer
 • Plataan (ook voor dakvorm) of Platanus acerifolia
 • Haagbeuk (voor snoei in haagvorm) of Carpinus betulus
 • Diverse fruitbomen (vooral appel en peer)

Wilt u ook graag leibomen? Hoveniersbedrijf Erik Verhoef levert een uniek assortiment van hoogwaardige kwaliteit. Meer informatie of adviezen? Neem contact met ons op.

Hoveniersbedrijf Erik Verhoef logo
Hoveniersbedrijf Erik Verhoef
Adresgegevens

Lopikerweg West 22 - 3411 AM  Lopik | T: (0348) 55 14 12  - M: 06 - 53 28 50 14 | info@hoveniersbedrijferikverhoef.nl

Hoveniersbedrijf Erik Verhoef logo
Hoveniersbedrijf Erik Verhoef